Διαφέρουν τα ανθοϊάματα (ανθοθεραπεία) από τα αιθέρια έλαια (αρωματοθεραπεία) και σε τι

Πρόκειται για δύο τελείως ξεχωριστές και μεταξύ τους διαφορετικές μεθόδους. Τα ανθοϊάματα είναι κάτι τελείως διαφορετικό από τα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιεί η αρωματοθεραπεία. Αιθέριο έλαιο είναι η πτητική ουσία που εξάγεται από αρωματικά φυτά μέσω απόσταξης με υδρατμούς. Τα έλαια της αρωματοθεραπείας είναι πυκνά αρωματικά εκχυλίσματα που εξάγονται από άνθη, φύλλα ή ρίζες φυτών. Δρουν στο φυσικό σώμα, μέσα από μεθόδους όπως οι εισπνοές ή το μασάζ. Μέσω της αρωματοθεραπείας μπορεί να αντιμετωπίζονται με φυσικό τρόπο διάφορες παθήσεις (βρογχίτιδες, φαρυγγίτιδες, πονόλαιμοι, συνάχι, ωτίτιδες, ασθένειες του ουροποιητικού και γεννητικού συστήματος, αλλά και πλείστα δερματικά προβλήματα), καθώς τα αιθέρια έλαια έχουν αντισηπτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Στην αρωματοθεραπεία τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται για να ενισχυθεί η φυσική διαδικασία ίασης. Είναι φυσική μέθοδος που βασίζεται στη δράση των βιοχημικών μορίων των αιθέριων ελαίων.

Τα αιθέρια έλαια μπορούν επίσης να επιδρούν ανακουφιστικά σε καταστάσεις άγχους, έντασης και γενικά έντονα φορτισμένων συγκινησιακά καταστάσεων. Τα ανθοϊάματα είναι ενεργειακά σκευάσματα, έχουν καθαρά ενεργειακή επίδραση στο ανθρώπινο σύστημα και απευθύνονται άμεσα στα συναισθήματα και στον ψυχισμό. Σαν μέθοδος βρίσκονται πλησιέστερα σε ενεργειακές μεθόδους όπως η ομοιοπαθητική. Τα ανθοϊάματα, λόγω της μεγάλης συνάφειας που παρουσιάζουν με τον ανθρώπινο ψυχισμό μπορούν, αν χρησιμοποιηθούν σωστά, όχι μόνο απλώς να ανακουφίσουν αρνητικά συναισθήματα με φυσικό τρόπο αλλά σταδιακά να αναβαθμίσουν και να εξελίξουν τη λειτουργία και την έκφραση της προσωπικότητας σε επίπεδα που ούτε καν μπορούσαμε να φανταστούμε στο παρελθόν.

Σ’ ένα πιο πρακτικό επίπεδο, σαν φυσικές ουσίες τα αιθέρια έλαια της αρωματοθεραπείας διαθέτουν ενδείξεις και αντενδείξεις και υπόκεινται σε περιορισμούς, πχ πρέπει να χρησιμοποιούνται αραιωμένα για να μη προκαλέσουν προβλήματα και ερεθισμούς. Τα ανθοϊάματα όμως, λόγω της ενεργειακής φύσης τους, δεν υπόκεινται σε περιορισμούς ως προς τον τρόπο, την ποσότητα και την συχνότητα λήψης (κανένας κίνδυνος λόγω υπερδοσολογίας ή μη-σωστής χρήσης) ούτε έχουν αντενδείξεις.

Τα αρωματοθεραπευτικά σκευάσματα, αν και αναμφισβήτητα μπορούν να επιδρούν με φυσικούς τρόπους στη διάθεση και στα συναισθήματα, δεν μπορούν να συγκριθούν στον τομέα αυτόν με το εύρος, την ποικιλία και το βάθος των ψυχοσυναισθηματικών αλλαγών και των εξελίξεων στην αντίληψη του ατόμου που μπορούν να επιφέρουν τα ανθοϊάματα.

Συμπερασματικά, πρόκειται για δύο σπουδαίες φυσικές μεθόδους με τελείως διαφορετικά μέσα, τρόπους και μορφές εφαρμογής και με πολύ διαφορετικό πεδίο δράσης η κάθε μία.

Κοινοποιήστε: