Ανθοϊάματα

Τα ανθοϊάματα ανήκουν στις εναλλακτικές θεραπευτικές προσεγγίσεις και είναι ενεργειακά σκευάσματα που δημιουργούνται από άνθη. Έχουν μια απαλή και ήπια αλλά συγχρόνως δυνατή και αποτελεσματική επίδραση στα συναισθήματα και στις συγκινήσεις, με τρόπο που αφενός αμβλύνουν τα αρνητικά συναισθήματα και ηρεμούν, αλλά συγχρόνως καλλιεργούν θετικές συναισθηματικές εκφράσεις και συμπεριφορές και βοηθούν στην ανάπτυξη απαραίτητων προσωπικών, κοινωνικών κλπ ικανοτήτων και δεξιοτήτων.

Τα Ανθοϊάματα δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά από τον Δρ. Έντουαρντ Μπαχ, γιατρό που έζησε και εργάστηκε στην Αγγλία κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Παθολόγος και βακτηριολόγος, ενδιαφέρθηκε αρκετά νωρίς για την Ομοιοπαθητική και στη συνέχεια διερεύνησε φυσικές μεθόδους ψυχολογικής και νοητικής εξισορρόπησης, έχοντας αντιληφθεί τη μεγάλη σχέση ανάμεσα στο νου και τις συγκινήσεις αφενός και στην κατάσταση της υγείας του ανθρώπου αφετέρου. Η μεγάλη αγάπη του για τη φύση τον οδήγησε στην αγγλική εξοχή, όπου ζώντας κοντά στα άνθη και τα φυτά, παρατήρησε, πειραματίστηκε και διατύπωσε τη σχέση των λουλουδιών συγκεκριμένων φυτών με συγκεκριμένες ψυχοσυναισθηματικές καταστάσεις, τις οποίες μπόρεσε,μέσα από τη μέθοδο που δημιούργησε, να αντιμετωπίσει με επιτυχία. Τα ανθοϊάματα που φέρουν το όνομά του (Ανθοϊάματα Μπαχ, Bach Flower Remedies) είναι τα πρώτα που παρασκευάστηκαν στις μέρες μας, αν και η χρήση των θεραπευτικών ενεργειών των λουλουδιών για ψυχική εξισορρόπηση και κάθαρση από αρνητικά συναισθήματα φαίνεται να ήταν γνωστή σε διάφορους πολιτισμούς σε παλαιότερες ιστορικά εποχές.

Σήμερα τα Ανθοϊάματα Μπαχ είναι πολύ διαδεδομένα και δημοφιλή σε όλο τον κόσμο. Ταυτόχρονα έχουν δημιουργηθεί και εξακολουθούν να δημιουργούνται πολλά ακόμη ανθοϊάματα από διάφορους ανά τον κόσμο κατασκευαστές, για να καλύψουν ένα όλο και ευρύτερο φάσμα απαιτήσεων και αναγκών.

Ο τρόπος παρασκευής των ανθοϊαμάτων είναι απλός και φυσικός. Φρέσκα άνθη τοποθετούνται κατευθείαν από το φυτό σε διαυγές γυάλινο ή κρυστάλλινο δοχείο που περιέχει καθαρό νερό φυσικής πηγής και εκτίθενται για ορισμένο χρονικό διάστημα στο ηλιακό φως. Το νερό στη συνέχεια αναμειγνύεται με αλκοόλ για λόγους συντήρησης και διαλύεται περαιτέρω για να δημιουργηθούν τα ανθοϊάματα προς χρήση.

Τα ανθοϊάματα δεν παρουσιάζουν κινδύνους από τη χρήση τους ούτε έχουν αντενδείξεις ή περιορισμούς. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ανθρώπους όλων των ηλικιών, από μικρά παιδιά, εγκύους και βρέφη έως και ηλικιωμένους και υπέργηρους. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν εξίσου από υγιείς και ασθενείς. Μπορούν να δοθούν στα ζώα αλλά και να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στην διατήρηση και την ανάπτυξη άλλων φυτών.

Δεν είναι απαραίτητο να “πιστεύει” κανείς ότι τα ανθοϊάματα είναι αποτελεσματικά προκειμένου να βοηθηθεί από αυτά.

Βασική προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα των ανθοϊαμάτων είναι η πολύ καλή γνώση των ιδιοτήτων και του φάσματος των δυνατοτήτων του καθενός από αυτά και συγχρόνως η ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε και να συνειδητοποιούμε με αυθεντικό τρόπο τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τα προβλήματα που μας απασχολούν.

Έτσι η αντιστοίχιση ανάμεσα στις εσωτερικές μας καταστάσεις και στα αντίστοιχα κατάλληλα ανθοϊάματα μπορεί να γίνει με επιτυχία και τα αποτελέσματα να είναι ικανοποιητικά, πολύ συχνά δε, απολύτως εντυπωσιακά. Έτσι λοιπόν, η αυτογνωσία βοηθά την εργασία με τα ανθοϊάματα. Συγχρόνως όμως, τα ίδια τα ανθοϊάματα προάγουν, μέσα από τη δράση τους, τη συναισθηματική διαφοροποίηση και την αυτογνωσία.

Τα ανθοϊάματα συνεργάζονται θαυμάσια με άλλες εναλλακτικές θεραπείες. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα με οποιαδήποτε άλλη μορφή θεραπείας. Δεν αντικαθιστούν τις ιατρικές θεραπείες και η χρήση τους, σε περίπτωση ασθένειας, θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.

Βασικός στόχος της Ελληνικής Ανθοϊαματικής Εταιρείας, εκτός από το να προάγει την ενημέρωση και τη διάδοση αυτού του πολύ όμορφου και φιλικού προς τον άνθρωπο μέσου ψυχονοητικής εξισορρόπησης, ανάπτυξης και στήριξης, είναι και το να αποτελέσει ένα μέσον αξιολόγησης και πιστοποίησης των Συμβούλων Ανθοϊαμάτων και επικοινωνίας τους με το ενδιαφερόμενο κοινό. Οι Σύμβουλοι Ανθοϊαμάτων, χάρις στην εκπαίδευση και την εμπειρία τους πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο, θα είναι σε θέση να βοηθήσουν και να καθοδηγήσουν τον ενδιαφερόμενο ως προς την επιτυχή εκλογή των κατάλληλων γι’ αυτόν ή αυτήν ανθοϊαμάτων, με σκοπό άλλοτε την άμεση ανακούφιση και άλλοτε, ανάλογα με το εκφραζόμενο αίτημα και την επιθυμία του ατόμου, την – μέσα από διάφορα στάδια και αλληλουχίες αλλαγών – επιτυχημένη ολοκλήρωση της προσωπικής του ανθοϊαματικής διαδικασίας.

Κοινοποιήστε: