Πληροφορίες για Ανθοϊάματα στην παρούσα κρίση covid-19

Ιάματα Μπαχ (BACH FLOWER REMEDIES) για την αναστάτωση και τον φόβο

Rescue Remedy, το Ίαμα της Διάσωσης, για την αναστάτωση, τον μεγάλο φόβο και την ταραχή. Μπορεί να λαμβάνεται έκτακτα ή σε σχετικά τακτική βάση αν υπάρχει η αίσθηση στον άνθρωπο ότι χρειάζεται επειγόντως βοήθεια και ψυχική στήριξη γενικού χαρακτήρα.
Το ανθοΐαμα αυτό, όταν χρειάζεται, ανακουφίζει άμεσα και ηρεμεί.

Mimulus για την ανησυχία και τον φόβο μήπως αρρωστήσουμε ή/και πώς θα τα βγάλουμε πέρα με τη ζωή λόγω των συνθηκών κλπ. Φόβοι και ανησυχίες της καθημερινής ζωής, πολύ «φοβιτσιάρηδες» σχετικά με την υγεία, φόβοι και ανησυχίες για καθημερινά προβλήματα, πχ για το πώς θα τα βγάλει πέρα κανείς με οικονομικά κλπ. Ανακουφίζει τον νου από τις ανησυχαστικές σκέψεις.

Rock Rose αν νοιώθουμε τρόμο για την όλη κατάσταση. Το ανθοΐαμα δίνει μεγάλο κουράγιο προκειμένου να αντικρίσει και να αντιμετωπίσει κανείς αυτό που τον τρομοκρατεί.

Star of Bethlehem αν νοιώθουμε πολύ σοκαρισμένοι με αυτά που βλέπουμε, ακούμε, διαβάζουμε. Απαλύνει και γλυκαίνει την ψυχή και ανακουφίζει το σώμα από τις επιδράσεις του σοκ.
(Τα ανθοϊάματα Rock Rose και Star of Bethlehem περιέχονται στο Rescue Remedy, αλλά είναι καλό να λαμβάνονται και ξεχωριστά όταν το αντίστοιχο συναίσθημα είναι ιδιαίτερα έντονο).

Aspen αν έχουμε ακαθόριστους φόβους και νοιώθουμε «αόρατες απειλές». Μας κάνει «άτρωτους», απέναντι σε σκοτεινούς και αόριστους φόβους αυτού του είδους.

Holly για τον βασανισμό από συναισθήματα έλλειψης εμπιστοσύνης και φόβου ότι κάποιοι προσπαθούν να μας κάνουν κακό. Μας βοηθάει να αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση με περισσότερο ρεαλισμό, αντικειμενικότητα και ηρεμία ως προς το συγκεκριμένο θέμα.

Red Chestnut για την βασανιστική ανησυχία για τους άλλους, για τους δικούς μας, τα παιδιά ή τους ηλικιωμένους της οικογένειας κλπ. Ο φόβος αυτός, εκτός του ότι ταλαιπωρεί αυτόν που τον βιώνει, επιβαρύνει και δρα αρνητικά σε αυτούς που αποτελούν το αντικείμενο της έγνοιας μας, κάνοντάς τους να νοιώθουν και οι ίδιοι ανασφαλείς, υπερβολικά εξαρτημένοι και ευάλωτοι. Το Red Chestnut μας οπλίζει με ρεαλισμό και αισιοδοξία ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα και μας βοηθάει να νοιώσουμε ανακούφιση και ελευθερία από και προς τους αγαπημένους μας.

Sweet Chestnut για όσους νοιώθουν βαθύ άγχος του είδους της υπαρξιακής αγωνίας που προκαλείται ή ενισχύεται από την παρούσα κατάσταση. Το ανθοΐαμα αυτό προσφέρει ένα αίσθημα ασφάλειας και ηρεμίας στην συνειδητή – αλλά συχνά μη συνειδητή – βαθιά αγωνία του ότι η κατάσταση είναι απελπιστική και ότι δεν υπάρχει κανείς και τίποτε για να στηριχτεί κανείς.

 

Για συναισθηματικές αντιδράσεις που μπορεί να δημιουργούν οι συνθήκες “εγκλεισμού”

Agrimony γι’ αυτούς που δυσανασχετούν, πιέζονται και νοιώθουν ακόμη πιο επιτακτικά από πριν την ανάγκη «να βγουν», «να ξεσκάσουν», «να διασκεδάσουν», «να το ρίξουν έξω». Κάποιοι μπορεί γι’ αυτό το λόγο να καταφεύγουν στο να τρώνε περισσότερο, να καπνίζουν περισσότερο ή και να πίνουν για να αισθανθούν καλύτερα! Κάποιοι άλλοι απλώς κρύβουν μέσα τους τη δυσφορία τους και προσπαθούν να φαίνονται «άνετοι» ή και εύθυμοι, προσπαθούν να δείχνουν «άτρωτοι και δυνατοί» και ότι «όλα είναι ΟΚ», είτε επειδή πιστεύουν ότι «αυτό είναι το σωστό» είτε «για να μη στεναχωρήσουν τους άλλους».
Το Agrimony θα απαλύνει τη βασανιστική εσωτερική πίεση αυτού του είδους.

Cherry Plum γι’ αυτούς που μπορεί να νοιώθουν ότι «τους έρχεται τρέλα» με την κλεισούρα, ότι «θα σκάσουν!», ότι δεν θα το αντέξουν αυτό, ότι «δεν πάει άλλο».
Μπορεί να ξεσπούν με ένταση στους άλλους, να νοιώθουν ότι μπορεί να χάσουν τον έλεγχό τους κλπ.
Το ανθοΐαμα αυτό θα φέρει περισσότερη εσωτερική ησυχία και ψυχική άνεση καθώς και μια αίσθηση αυτοελέγχου, ώστε το άτομο που το χρειάζεται να μη πιέζεται ή/και αναγκάζεται να ξεσπά ανεξέλεγκτα.

Impatiens γι’ αυτούς που χρειάζονται να είναι περισσότερο υπομονετικοί, με τις καταστάσεις και με τους άλλους ανθρώπους, ειδικά με τους οικείους τους, με τα παιδιά με τα οποία βρίσκονται υποχρεωμένοι να είναι σε στενή ολοήμερη συνάφεια κλπ. Μπορεί να είναι «νευρικοί» και να φωνάζουν ή να ξεσπούν στους δικούς τους επειδή χάνουν την υπομονή τους όταν τα πράγματα δεν γίνονται γρήγορα και αποτελεσματικά.
Το ανθοΐαμα δίνει υπομονή, αίσθημα άνεσης χρόνου και μεγάλη εσωτερική ανακούφιση, και αυτό είναι κάτι που φυσικά το νοιώθουν και οι άνθρωποι του περιβάλλοντος όσο και αυτός που το χρειάζεται.

Beech για την τάση του να εστιαζόμαστε σε ελαττώματα και ατέλειες των άλλων, κατάσταση που μπορεί να δημιουργείται ή και να εντείνεται ειδικά σε συνθήκες πολυήμερης συνεχούς συνεύρεσης στον ίδιο χώρο. Τέτοιες καταστάσεις μπορεί να δημιουργούν υπερβολικό εκνευρισμό, τα άτομα μπορεί να πληγώνουν τους άλλους με τα σχόλια, το θυμό και την απόρριψη που εκφράζουν και βέβαια να πληγώνονται στη συνέχεια από αυτούς, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην επικοινωνία μαζί τους. Ιδιαίτερα κατάλληλο για τις σχέσεις γονιών με τα παιδιά, ιδιαίτερα τους εφήβους, αλλά και για κάθε σχετικά κατάσταση.
Το Beech μας εξοπλίζει με επιείκεια και κατανόηση, βοηθώντας μας να δούμε τα πράγματα από μια διαφορετική σκοπιά, που ανακαλύπτουμε ότι είναι πιο ικανοποιητική και σωστή. Η επικοινωνία βελτιώνεται εντυπωσιακά χωρίς να καταπιέζουμε τα συναισθήματά μας.

Water Violet αν νοιώθουμε την ανάγκη να απομονωθούμε και να μείνουμε με τον εαυτό μας και με τα ενδιαφέροντά μας, να έχουμε την ησυχία μας, αλλά αυτό λόγω χώρου και συνθηκών καθίσταται αδύνατον.
Το ανθοΐαμα αυτό ενεργοποιεί μέσα μας μια πιο κοινωνική και επικοινωνιακή διάθεση, έτσι ώστε να ανεχόμαστε με άνεση ή ακόμη και να απολαμβάνουμε και να επιζητούμε την επαφή με τους άλλους.

Gentian για όσους χρειάζονται να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με αισιοδοξία, να νοιώσουν περισσότερο αισιόδοξοι για το μέλλον αλλά και να βρουν περισσότερη ικανοποίηση και ευχαρίστηση στις καθημερινές συνθήκες ζωής έτσι όπως είναι τώρα. Βοηθάει να βλέπουμε «το ποτήρι μισογεμάτο» στην κάθε περίπτωση, να μην αποθαρρυνόμαστε αλλά και να ανακαλύπτουμε στοιχεία θετικά ευχάριστα που μπορούμε να απολαμβάνουμε στην κατάσταση ως έχει.
Αν η συνεχής παρουσία των άλλων γύρω μας, μας εμποδίζει να συγκεντρωθούμε ενώ θα θέλαμε πχ στο να διαβάσουμε βιβλία που μας ενδιαφέρουν (ή οι μαθητές τα μαθήματά τους κλπ), ένας συνδυασμός ανθοϊαμάτων για την υποβοήθηση της συγκέντρωσης θα αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμος.

Συγκεκριμένα:

Το Hornbeam θα μας βοηθήσει στο να μη βαριόμαστε, να μη νοιώθουμε ανία, Το Clematis στο να μην αφαιρούμαστε και χάνουμε τη συγκέντρωσή μας ενώ διαβάζουμε.

Το White Chestnut θα κρατήσει τον νου καθαρό από άσχετες σκέψεις και συνειρμούς που υπεισέρχονται και εμποδίζουν την συγκέντρωση στο αντικείμενο της μελέτης μας.

Το Impatiens, που ήδη αναφέρθηκε, θα ενισχύσει την υπομονή που είναι απαραίτητη στο να υπάρξει η απαραίτητη εσωτερική ησυχία για τη συγκέντρωση και το διάβασμα.

 

Τρόπος χρήσης των ανθοϊαμάτων Bach

Οι οδηγίες χρήσης αναγράφονται στις συσκευασίες των ανθοϊαμάτων, γενικά όμως:

​Για το Rescue Remedy: 4 σταγόνες από το συσκευασμένο μπουκαλάκι, σκέτο ή σε νερό, για εφ’ άπαξ έκτακτη χρήση όποτε το χρειαζόμαστε. Αν χρησιμοποιούμε άλλες μορφές Rescue Remedy, πχ spray, παστίλιες κλπ, ακολουθούμε τις οδηγίες που αναφέρονται στις συσκευασίες.
Για συστηματικά επαναλαμβανόμενη χρήση μπορούμε να λαμβάνουμε είτε 4 σταγόνες Rescue Remedy αδιάλυτο κάθε φορά ή να διαλύσουμε 4-8 σταγόνες από Rescue Remedy σε μπουκαλάκι των 30ml γεμάτο με μπράντυ και νερό (περίπου σε αναλογία 50%-50%). Από το διάλυμα αυτό λαμβάνουμε 7 σταγόνες 4 τουλάχιστον φορές την ημέρα ή και συχνότερα, όσο συχνά επιθυμούμε, αν αισθανόμαστε ότι χρειαζόμαστε πιο συχνή βοήθεια.

Σχετικά με τα άλλα ανθοϊάματα Bach, αν τα χρησιμοποιούμε αδιάλυτα από το συσκευασμένο μπουκαλάκι τους, λαμβάνουμε 2-4 σταγόνες από το καθένα την ημέρα (ή και συχνότερα αν νοιώθουμε ότι χρειαζόμαστε), σκέτα ή διαλυμένα σε νερό. Εναλλακτικά, διαλύουμε 2-4 σταγόνες από ένα ανθοΐαμα ή 2-4 σταγόνες από το κάθε ξεχωριστό ανθοΐαμα αν έχουμε επιλέξει συνδυασμό (όχι περισσότερα από 6-7 ανθοϊάματα μαζί) σε μπουκαλάκι των 30ml όπως ήδη περιγράψαμε και από το διάλυμα λαμβάνουμε 4 σταγόνες 4 τουλάχιστον φορές την ημέρα (ή και περισσότερες φορές, όσο συχνά χρειαζόμαστε). Αν ανάμεσα στα ανθοϊάματα του μείγματός μας συμπεριλαμβάνεται το Rescue Remedy, χρησιμοποιούμε 4-8 σταγόνες από αυτό και γενικά φροντίζουμε το Rescue Remedy να είναι πάντα σε διπλάσια ποσότητα από το καθένα από τα άλλα ανθοϊάματα.

Τα ανθοϊάματα δεν έχουν παρενέργειες ούτε εμφανίζουν προβλήματα από υπερδοσολογία.

Δεν υπάρχει πρόβλημα αν χρησιμοποιούμε ανθοϊάματα παράλληλα με φαρμακευτικές ή άλλες θεραπείες.

 

Australian Bush Flower Essences

Μεταξύ άλλων συμβουλών που μας δίνει ο Ian White, ιδρυτής των Australian Bush Flower Essences μας προτείνει ανθοϊάματα για την αντιμετώπιση του τρόμου, και όχι μόνο, που έχει δημιουργηθεί με τον COVID-19 (Coronavirus). Αυτά είναι:

Σε επίπεδο «πρώτων βοηθειών» το Emergency Essence είναι πολύ χρήσιμο και αποτελεσματικό. Πρόκειται για συνδυασμό ανθοϊαμάτων (Angelsword, Crowea, Dog Rose of the Wild Forces, Fringed Violet, Grey Spider Flower (orchid), Sundew & Waratah) και είναι παρόμοιο με το Rescue Remedy των Bach. Ανακουφίζει από το υπερβολικό στρες, μειώνει κάθε συναισθηματική αναστάτωση είτε έχει άμεσο αντίκτυπο στο σώμα είτε όχι.

Πιο εξειδικευμένα τώρα, το Dog Rose είναι για την αντιμετώπιση των φόβων, των «μικρών» φόβων, όχι του τρόμου και του πανικού. Όμως, η υπέρβαση του φόβου, ακόμα και αν είναι μικρής έντασης, επιτρέπει την αύξηση της ροής της ζωτικής δύναμης, της ποιότητας στην ζωή, του θάρρους και της αυτοεκτίμησης.

Το Grey Spider Flower(orchid) είναι το πιο κατάλληλο για την αντιμετώπιση του ακραίου φόβου, του τρόμου και της επικείμενης ψυχολογικής τρομοκρατίας που έχει επέλθει με τις πληροφορίες για τη διάδοση του ιού. Είναι πολύ ανακουφιστικό ίαμα ιδιαίτερα σε αυτή την περίπτωση που ο τρόμος βιώνεται ως απειλή για τη ζωή και σχεδόν ως ψυχική επίθεση! Επίσης για τον πανικό και τους πιθανούς εφιάλτες. Θα αποκαταστήσει την πίστη και την εμπιστοσύνη στη ζωή. Δίνει μια σαφή ψυχική υποστήριξη.

Waratah. Ένα ιδιαίτερα σημαντικό και ταχύτατο στη δράση ανθοΐαμα. Απολύτως κατάλληλο αυτή την εποχή, ειδικά εάν κάποιος έχει συναισθήματα απόγνωσης, μαύρης απελπισίας και ορίζει τις συνθήκες ως τραγικές. Το ίαμα συγκεντρώνει όλα τα αποθέματα δύναμης και κουράγιου που έχει κάποιος για να αντιμετωπίσει την απειλητική κατάσταση και τον οδηγεί να βρεθεί ξανά στο κέντρο του με πρόθεση να ανταπεξέλθει σε κάθε δυσκολία όσο σοβαρή και αν δείχνει.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση του κορωνοϊού οι πνεύμονες βάλλονται. Ο Ian λοιπόν μας υπενθυμίζει, μέσα από τη γνώση που έχουμε από την κινέζικη ιατρική, ότι ο θρήνος και ο πόνος εναποτίθενται στους πνεύμονες. Προτείνει γι’ αυτό το Sturt Desert Pea, ένα πολύ ισχυρό στη δράση του ανθοΐαμα, που είναι κατάλληλο για να αντιμετωπίσουμε τις βαθιές πληγές αλλά και την «ξεχασμένη» από τα χρόνια θλίψη…
Μας λέει επίσης ότι οι άντρες, που είναι «προγραμματισμένοι» από παιδιά να μην εκφράζουν τα συναισθήματά τους, έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο.

Επίσης το Spinifex είναι για εκείνους που έχουν την αίσθηση ότι είναι θύματα των ασθενειών και που αισθάνονται ότι δεν έχουν κανέναν έλεγχο πάνω σε αυτές. Το πιο πιθανό ενεργειακό – ψυχοσωματικό αντίκτυπο είναι οι λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Άλλος ένας χρήσιμος συνδυασμός για την τρέχουσα περίσταση που οι περισσότεροι κάτοικοι του πλανήτη είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους και ασχολούνται με υπολογιστές, tablets, κινητά τηλέφωνα και είναι εκτεθειμένοι σε ηλεκτρική και ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι το Electro Essence. Αναζωογονεί τα κύτταρα και τα βοηθά να ανακάμψουν και ανακουφίζει όλο το νευρικό σύστημα που έχει εκτεθεί σε αυτές τις δυσαρμονικές συχνότητες. Περιέχει: Bush Fuchsia, Crowea, Fringed Violet, Mulla Mulla, Paw Paw & Waratah

Cognis Essence. Άλλος ένας χρήσιμος συνδυασμός για όσους εξακολουθούν να εργάζονται διανοητικά αλλά και για τα παιδιά που μελετούν στο σπίτι. Βοηθά στην εστίαση όταν εργάζεστε, μιλάτε, διαβάζετε ή μελετάτε, εξισορροπεί τις διαισθητικές και γνωστικές διαδικασίες και βοηθά στην ενσωμάτωση ιδεών αλλά και των πληροφοριών. Εξαιρετικός συνδυασμός για κάθε περίπτωση που απαιτείται έντονη εστίαση και καθαρή σκέψη. Αποτελείται από τα: Bush Fuchsia, Isopogon, Jacaranda, Paw Paw & Sundew.

 

Living Tree Orchids

Από την σειρά των ιαμάτων από ορχιδέες Living Tree Orchids, που παράγονται από τον Don Dennis στο νησί Γκίγκα της Σκωτίας, με πολλή αγάπη και σεβασμό για το ανώτερο καλό όλων των όντων, τα πιο σημαντικά γι’ αυτήν την κρίση που περνάμε και είναι τα εξής:

Immediate Relief. Διατίθενται και σε σπρέι. Είναι ένας υπέροχος συνδυασμός 8 ιαμάτων, που ανοίγει τα ενεργειακά κανάλια τα οποία μπλοκάρονται από έντονο στρες, διευκολύνοντας την εσωτερική θεραπεία σε πολλά επίπεδα. Παρέχει πνευματική υποστήριξη σε ένα βαθύ επίπεδο ψυχής.
Σε στιγμές έντονου στρες όπου μπορεί να χάνουμε την σύνδεση μας με τα «υψηλότερα επίπεδα» της ψυχής μας, αυτός ο συνδυασμός απαλύνει το σοκ και βοηθάει στην επανένωση και την εσωτερική μας ευθυγράμμιση.
Ενδείκνυται για: Σοκ, κρίσεις πανικού, έντονο άγχος, σωματικούς πόνους, (πονοκέφαλοι – πόνοι κοιλιάς /πεπτικού, μέση /ισχιαλγία, αρθρώσεις, πόνος στο στήθος από άγχος ή βήχα). Δρα σαν το Rescue Remedy.

Just Center. Για να μείνουμε στο κέντρο μας και να μην επηρεαζόμαστε αρνητικά από την παγκόσμια κρίση.

Positive Flow. Διατίθενται και σε σπρέι. Για κουράγιο, θετική ενέργεια, ενίσχυση της αυτοπεποίθησης μας, ότι «θα τα καταφέρουμε», και νοητική /ψυχική κάθαρση από φοβίες, θλίψη και αρνητικές σκέψεις.

Gentle Sleep. (και σε σπρέι), Gentle Geisha, Active SerenityΓια ηρεμία, καλό ύπνο και νοητική αποφόρτιση.

Μείγμα Defend Protect & Power. Για προστασία  κι ενίσχυση του αμυντικού συστήματος και της αύρας μας. Ένα διάλυμα-μείγμα από τα 4 παραπάνω ιάματα Defend Protect & Purify, Soul Shield, Just Center και Positive Flow με 1/3 βάμμα βιολογικής εχινάκιας.

Μείγμα Calm & Relax. Ένα διάλυμα για ηρεμία, καλό ύπνο για τις βραδινές ώρες, από Gentle Geisha, Active Serenity.


Περισσότερες πληροφορίες για τα ιάματα Living Tree Orchids στο τηλέφωνο 6973247047, Μαρία Γεωργοπούλου.

Κοινοποιήστε: